Materialen voor sieraden

Materialen voor sieraden
Sieraden worden traditioneel van goud of zilver gemaakt. Er zijn echter nog vele andere soorten materialen die gebruikt kunnen worden voor sieraden. Een niet alledaags materiaal zoals hout, geeft een aparte uitstraling aan een sieraad.

Goud
Goud is een erts, het bevindt zich in de grond. In goudmijnen in Amerika, Afrika en Aziƫ wordt goud gedolven. Goud is een zacht edelmetaal dat niet roest. Om het goed te kunnen bewerken wordt het gelegeerd met een ander metaal. Op die manier wordt het harder en is het geschikt om sieraden van te smeden. Zuiver goud wordt gemeten in karaat; 24 karaat is zuiver goud.

Zilver
Zilver is een edelmetaal dat tot de overgangsmetalen behoort. Door zijn hardheid en glans is het zeer geschikt voor het maken van sieraden. Eerste gehalte zilver, ook wel sterling genoemd, is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal. Tweede gehalte zilver bevat 83,5% zilver. Het laagst toegestane gehalte om nog zilver te mogen heten in Nederland is 80%.

Koper
Koper is een overgangsmetaal dat, in pure vorm, bekend staat als roodkoper. De toepassing van koper is heel lang bekend, opgravingen in Iran tonen aan dat het bijna 9000 jaar voor Chr. al gebruikt werd. Koper is een zeer buigzaam metaal en daardoor makkelijk te bewerken. Koper wordt eigenlijk altijd in de vorm van een legering gebruikt.

Alpaca
Alpaca is een zilverkleurige legering die voor het grootste deel uit koper bestaat. Een kleiner deel wordt gevormd door zink en het kleinste deel is nikkel. Deze legering is ook bekend onder de naam hotelzilver. Het materiaal kan makkelijk koud vervormd worden en is zeer goed bestand tegen corrosie of roest. Het is dan ook een zeer goed bruikbaar en betaalbaar metaal voor sieraden.

Messing
Messing is een geelkleurige legering van koper en zink. Deze legering staat ook bekend onder de naam geelkoper, die het te danken heeft aan de gele kleur. Messing heeft een hoge hardheid. Gemengd met aluminium is het zeer goed bestand tegen corrosie. Meestal wordt messing, vanwege de hardheid, gegoten.